Segueix-me a:

  • Icono social Instagram
  • Icono social LinkedIn
  • Facebook icono social

Rambla de la llibertat 36, 17834, Porqueres

Tel : 617984996

  • Claudia Condrache

Per què he de prendre suplements i vitamines cada dia?La immensa majoria de les persones no pren cap suplement nutricional perquè creu (erròniament) que n'hi ha prou en menjar per no tenir mancances. Però la realitat és que els complements de multi vitamines de qualitat són un producte essencial que tots els adults hauríem de prendre diàriament per tal de prevenir malalties com el càncer, els problemes cardiovasculars i l'osteoporosi.


Segons un estudi realitzat als Estats Units, un 81% dels professionals de la salut prenen suplements de multi vitamines i minerals. No obstant això, aquesta pauta de prendre suplements que s'apliquen ells "obliden" compartir-la amb els seus pacients. I així, la majoria de la població dels Estats Units mai pren suplements alimentaris i es converteixen en víctimes de la propaganda dels grans mitjans de comunicació, que busquen fer creure que n'hi ha prou amb menjar "equilibrat" per no tenir mancances.


A Europa, a aquells que prenen multi vitamines sovint són considerades pel seu entorn com a bestioles rares o simples "ecologistes" ingenus.


Suplements pel dia a dia

No obstant això sabem que la vida moderna, l'estrès, la contaminació i l'edat (que disminueix l'absorció dels nutrients) fan que fins i tot l’alimentació més sana i variada no garanteix una aportació òptima de totes les vitamines, minerals, aminoàcids i àcids grassos essencials. Al contrari: consumim massa aliments i compostos inhibidors que disminueixen l'absorció d'alguns nutrients, com ho són el cafè, el te, les begudes gasoses, la soja no fermentada, l’alcohol, etc. I les primeres víctimes d'aquesta hecatombe són el ferro, el zinc, el calci i l'àcid fòlic.


A més, el fum de tabac (ja siguem fumadors actius o passius) destrueix les vitamines, i molts medicaments provoquen la pèrdua de nutrients o redueixen la seva absorció. No obstant això, segueix essent raríssim que un metge recepti un medicament i, alhora, la ingesta de multi vitamines que compensin els efectes.


Per què prendre multi vitamines de forma habitual

Però això no és raó per no fer res i no posar de la nostra part a l'hora de tenir cura de la nostra pròpia salut. Nombrosos estudis han demostrat els beneficis de prendre multi vitamines de forma habitual: en primer lloc, és clar, perquè ajuden a prevenir moltes malalties greus (a continuació les anomenarem), però sobretot perquè, senzillament, prendre suplements disminueix la percepció subjectiva de l'estrès, la fatiga i l'ansietat al voltant del 30%, segons un ampli estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Swansea, al Regne Unit.

Conclusió: prendre multi vitamines té efectes beneficiosos contra les malalties i, a més, millora l'humor i la qualitat de vida. Què més podem demanar?


Efectes beneficiosos clau per a la salut

La reticència dels professionals sanitaris a parlar als seus pacients de la importància de les vitamines és encara més incomprensible en la mesura que fa ja més de deu anys que va quedar clar des del punt de vista científic que són indispensables per a la salut. Es diria que tothom ha oblidat que les vitamines són, per definició, substàncies essencials per a la salut i el normal funcionament del cos humà.


El 2002, de fet, es va publicar una síntesi general de tots els estudis realitzats sobre les multi vitamines i les conclusions van ser que, com a mesura de precaució, tots els adults haurien prendre suplements diàriament per tal de prevenir malalties com el càncer, els problemes cardiovasculars o l'osteoporosi.


Aquesta és també la postura del major especialista en nutrició del món, el professor Walter Willett, director del Departament de Nutrició de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard. El Dr. Willet va fins i tot més enllà en considerar que la famosa "piràmide alimentària" ha d'incloure, per ser completa i optimitzar la salut, la ingesta diària de multi vitamines.


Ancians, embarassades i nens primer!

Per descomptat, a algunes persones les multi vitamines o els suplements els beneficien encara més que a altres.


En primer lloc es troben les persones grans, que són les que més necessiten prendre multi vitamines, ja que el seu intestí absorbeix pitjor els nutrients i sovint pateixen un règim alimentari inadequat, provocat per la falta de gana, dificultats per mastegar, viure sols, etc.


 A continuació vénen les dones embarassades. En general els ginecòlegs recepten àcid fòlic (vitamina B9), que resulta eficaç per reduir la freqüència de defectes del sistema nerviós. Però el consum de multi vitamines prenatals (en general totes contenen almenys 400 mg d'àcid fòlic) podria també prevenir altres malformacions del fetus.


A més, els autors d'una metaanàlisi de set estudis epidemiològics van determinar el 2007 que la ingesta de multi vitamines durant l'embaràs està associada amb un menor risc de tumors cerebrals, tumor del sistema nerviós simpàtic (neuroblastoma) i leucèmia infantil.


Finalment, en el cas dels nens, la ingesta de multi vitamines en els primers anys de vida podria reduir el risc de patir al·lèrgies durant l'edat escolar, segons un estudi epidemiològic realitzat amb 2.423 nens americans, i millorar el seu quocient intel·lectual (CI) .


Les vitamines ens fan més intel·ligents

La ingesta diària de suplements vitamínics pot millorar els rendiments cognitius (concentració, memòria, agilitat mental ...) tant en nens com en adults, segons investigadors britànics.

En una sèrie d'articles publicats al British Journal of Nutrition, en Psychopharmacology i en Human Psychopharmacology, equips de neurocientífics britànics van estudiar els efectes dels complements de multi vitamines sobre el caràcter, el nivell d'estrès i les funcions cognitives.


Encara que en les enquestes es parli d'un període d'entre 4 i 12 setmanes, els efectes en realitat ja es noten des de les primeres setmanes:


- Els homes que prenen complexos de vitamina B experimenten un augment del seu rendiment cognitiu, se senten menys cansats mentalment i tenen més vigor.


- Les dones que prenen suplements de vitamines i minerals demostren major precisió i rapidesa per executar diverses tasques.


- Els nens d'entre 8 i 14 anys manifesten una major capacitat de concentració.


Beneficis contra les malalties greus

La medicina ha divulgat àmpliament la creença errònia que mentre no es pateixi raquitisme, un compta amb suficient vitamina D, o que no patim escorbut perquè tenim la quantitat adequada de vitamina C.


No hi ha res més fals. Aquestes malalties en realitat només són les manifestacions més extremes d'una manca de vitamines. Molt abans que apareguin aquestes malalties, el cos i l'esperit deixen de funcionar de manera òptima. Segons el professor David Kennedy de la Universitat de Northumbria, "el nivell òptim de vitamines es troba molt per sobre del nivell que permet evitar les malalties".


Prendre vitamines no només serveix per evitar les malalties associades amb les mancances.

Permet optimitzar l'estat de salut, sobretot minimitzant els riscos de patir malalties greus.

Sabem, per exemple, gràcies al gran estudi francès Suvimax (de doble cec realitzat enfront de placebo durant més de 7 anys i entre 12.741 subjectes d'edats compreses entre els 35 i els 60 anys), que la ingesta de multi vitamines segons les quantitats nutricionals recomanades podria disminuir la incidència del càncer en els homes. I, però, Suvimax ha estudiat únicament la ingesta de dosis molt baixes de només algunes formes sintètiques de vitamines, lluny de les dosis òptimes.


A més, prendre un suplement de multi vitamines podria, a llarg termini, traduir-se en una disminució del 40% del risc de patir un infart de miocardi (crisi cardíaca). Així ho indiquen els resultats d'un estudi suec realitzat amb unes 34.000 dones de 49 anys o més, a les que se'ls va fer seguiment durant 10 anys.


En un assaig clínic realitzat a la Xina, 2.141 persones d'edats compreses entre els 45 i els 74 anys van prendre cada dia durant 5 anys dues càpsules de multi vitamines més 15 mg de beta carotè davant d'un grup que només va rebre placebo. En el grup que va prendre vitamines la incidència de cataractes per a edats compreses entre 65 i 74 anys va ser sensiblement menor que les que van ser incloses en el grup placebo.


No hi ha dubte doncs que les multi vitamines haurien de ser, avui dia, una peça central de l'arsenal mèdic per prevenir malalties greus tant en nens i adults com en persones més grans. El silenci que les autoritats sanitàries mantenen sobre aquest tema aconsegueix generar inquietud sobre la seva pròpia objectivitat i independència enfront de les grans empreses farmacèutiques; aquestes tenen, per contra, interès en que el major nombre possible de persones "s'oblidi" d'aquest dispositiu essencial per a la prevenció de malalties.